Schilderijen en film van vluchtelingen over Tilburg in Museum Peerke Donders

Hoe Syriërs Tilburg zien

Met als titel ‘Hoe Syriërs Tilburg zien’ wordt op vrijdag 4 maart om 19.30 uur in Museum Peerke Donders in Tilburg Noord een bijzondere tentoonstelling geopend. Op deze expositie hangen schilderijen die de Syrische kunstschilder Rashed Abdulghafour van Tilburg maakte. In het museum gaat dan ook een film van tien minuten over Tilburg in première. Deze is van de hand van de Syrische cameraman Ammar Alkhatib.

PERSBERICHT OPENING EXPOSITIE SYRISCHE KUNSTENAARS februari 2016 webZowel de schilderijen over Tilburg als de film over Tilburg zijn een initiatief van de Stichting Peerke Donders en EELT Theatercollectief. Door middel van de tentoonstelling en de film willen deze twee organisaties letterlijk laten zien dat vluchtelingen veel talenten mee naar Tilburg en naar Brabant brengen.

Rashed Abdulghafour (1968) en Ammar Alkhatib (1988) wonen in het voormalige zorgcomplex St. Jozefzorg in Tilburg. Aan de Kruisvaardersstraat in de wijk Fatima worden vierhonderd vluchtelingen opgevangen. In zijn land had Rashed Abdulghafour samen met broers een boerderij waarop katoen werd gekweekt. Hij is een verdienstelijk amateurschilder.

Ammar Alkhatib studeerde nog geologie toen hij zijn land moest ontvluchten. Film en fotografie is altijd zijn hobby geweest. Vlak voor zijn oversteek van Turkije naar een Grieks eiland maakte hij een korte film. Deze maakte veel indruk tijdens de vertoning op 31 januari op het Festival van de Syrische Cultuur in het Peerke Donders-museum.

PERSBERICHT OPENING EXPOSITIE SYRISCHE KUNSTENAARS februari 2016 web2Aan de kunstschilder en aan de cameraman is door de twee initiatiefnemers gevraagd hun visie op Tilburg te geven. Dat leverde niet alleen zeer verrassende beelden op, maar maakt ook duidelijk hoe snel deze twee vluchtelingen een gevoel bij Tilburg hebben gekregen. De initiatiefnemers verwachten dat de tentoonstelling en de filmvertoning voor veel Tilburgers een interessante ervaring zal zijn.

De tentoonstelling is elke dinsdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur te bezoeken. Tijdens de expositie wordt de film ook steeds vertoond. ‘Hoe Syriërs Tilburg zien’ loopt tot en met 10 april. Aan de expositie is een educatieproject gekoppeld. Scholen worden uitgenodigd de schilderijen en de film te komen bekijken. Er is dan altijd een van de twee Syriërs aanwezig. Geïnteresseerde scholen kunnen contact opnemen met Tijmen Bergen, info@peerkedonders.nl. Het museum is gevestigd aan het Peerke Donderspark 3.

Sorry, no comments or trackbacks are allowed on this post.