Vastenactie 2017

Eilanden van hoop in San Salvador

In 2017 staat San Salvador, de hoofdstad van El Salvador, centraal in de Vastenactiecampagne en dan speciaal de wijken Apopa en Mejicanos. Misschien hebt u er al wel eens iets over gelezen, maar San Salvador in het algemeen en deze wijken in het bijzonder, gaan gebukt onder extreem veel geweld door criminele bendes, de ‘mara’s’. De mara’s hebben ieder een eigen territorium en beheersen het leven in ‘hun’ wijken volledig. Mensen worden bedreigd, afgeperst en beroofd. Wie praat met de politie, wordt ernstig verminkt of vermoord. Het betekent ook dat mensen niet van de ene wijk naar de andere kunnen: dan worden ze beschouwd als indringers op vreemd terrein.

De bendes werven actief leden onder kinderen en jongeren. Lidmaatschap zorgt voor ‘respect’, voor geld en mooie spullen en vrouwen. Het is moeilijk de verleiding te weerstaan als jonge puber, zonder stabiele thuisbasis en zonder geld. Het Campagneproject van Vastenaktie – de samenwerking van een aantal katholieke organisaties – wil helpen voorkomen dat kinderen en jongeren lid worden van de bendes. De jeugdcentra die we steunen, willen de kinderen een ander perspectief bieden en leren dat ze ook buiten de bendestructuren een goed bestaan kunnen opbouwen.

Met onze bijdrage steunen we verschillende initiatieven, alle ‘eilanden van hoop’ in een gewelddadige samenleving, zoals:

  • Het Jeugdcentrum in Apopa van de zusters Angel de la Guarda.
  • De oprichting van een jeugdcentrum in Mejicanos.
  • Het sociale werk van de paters Passionisten in Mejicanos.
  • Het werk van de vrijwilligers van Centro Bartholomé de las Casas (CBC) op basisscholen.
  • CBC traint de vrijwilligers en steunt hen bij de uitvoering van hun werk.

Via het menu links vindt u meer informatie over de verschillende initiatieven.

Wat kunnen wij doen met onze euro?

  • Voor 15 euro krijgt een jongere een eendaagse training tot begeleider.
  • Voor 50 euro kan een jongere op weg worden geholpen om een eigen bedrijfje te starten.
  • Voor 100 euro krijgen ouders en voogden een maand lang training over ethiek en opvoeding
  • Voor 150 euro krijgen 75 kinderen een maand lang les op het gebied van vreedzaam samenleven.

In de komende Veertigdagentijd zal onze werkgroep Kerk en Wereld meer informatie verschaffen over het werk dat op deze ‘eilanden van hoop’ wordt gedaan. Niet alleen onze euro’s, maar zeker ook onze solidariteit is voor deze organisaties een enorme bemoediging. U kunt nu al een kijkje nemen op de website:  www.vastenaktie.nl

Sorry, no comments or trackbacks are allowed on this post.